Avatar

RECENSION

Betyg: 4 av 5

Årets mest omtalade film är äntligen här och James Cameron gör ingen besviken - det här var värt att vänta på. "Avatar" är en visuell fest utan like som tar en till en helt ny värld i flera bemärkelser. Planeten är Pandora där giriga kolonisatörer från en sönderexploaterad jord vill röja undan lokalbefolkningen, de blåhudade graciösa Na'vi, för att utvinna en sällsynt mineral. Vetenskapsmännen bland dem försöker hindra förloppet men snart närmar det sig väpnad konflikt.

Jake Sully är en förlamad marinsoldat som inledningsvis får möjlighet att ta över en Avatar, en framodlad Na'vi-kropp som hans hjärna kopplas ihop med, för att skaffa information. Men ju längre han stannar hos stammen desto mer involverad blir han i sin ledsagare Neytiri, hennes folk och inte minst deras starka andliga kontakt med naturen.

Ja, Cameron bjuder här inte bara på den mest spektakulära sci fi-actionfilmen någonsin, utan också den grönaste. Trots all teknik och alla sci fi-komponenter har han här kanske mest gemensamt med en filmmakare som Hayao Miyazaki vars tecknade filmer genomsyras av ett värnande om miljön; berättelser där naturen är fylld av andar och väsen och där människan är ett hot.

Berättelsen i sig är väl annars inte så märkvärdig egentligen; en western-influerad intrig som kan jämföras med legenden om Pocahontas och John Smith, eller till och med "Dansar med vargar" om man är på det humöret. Det är i filmens alla myllrande detaljer som Cameron verkligen levererar. Allt är minutiöst uttänkt, från människornas tekniska hjälpmedel, vapen och farkoster till Pandoras flora och fauna och Na'vi-folkets fysik och speciellt tillverkade språk (!).
Det är en rik och unik värld vi får besöka och allt presenteras med hjälp av nyutvecklade kameror och specialeffekter som tar tekniken och hela filmmediet till en helt ny nivå. I alla påkostade filmer de senaste åren, från "Pirates of the Caribbean" till "Sagan om ringen" har det trots allt varit lätt att urskilja många specialeffekter men på Pandora flyter allt ihop sömlöst för första gången, i såväl de färgsprakande naturbilderna som alla storslagna actionsekvenser. Man kan ha vissa invändningar mot storyns originalitet och en och annan vändning men allt sammantaget är det här en mycket stor filmupplevelse.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0